Skip to main content
Figyelmeztetés adathalász kísérletre
2024.04.17. 09:22:31

Felhívjuk tisztelt ügyfeleink figyelmét, hogy a Magyar Cetelem Bank nevében ismételten adathalász telefonhívásokkal támadnak csalók.

MIT TEGYEN, HOGY NE VÁLJON ILYEN CSALÁS ÁLDOZATÁVÁ?
Kezelje óvatosan, fenntartással a kéretlen telefonhívásokat!

  • Gyanús telefonhívás esetén semmiképpen ne adjon meg személyes adatokat, és azonnal szakítsa meg a beszélgetést!
  • Ha a kijelzett telefonszám valóban a bank ügyfélszolgálati telefonszáma, az sem garancia arra, hogy tényleg onnan keresik. Annak ellenőrzésére, hogy az illető valóban az, akinek mondja magát, keresse meg a hívó szervezet telefonszámát (a szervezet weboldalán vagy egyszerű online kereséssel), és lépjen vele kapcsolatba közvetlenül!
  • Az ellenőrzéshez ne használja a hívó által megadott telefonszámot! Minden esetben kizárólag csak a Bankunk honlapján található következő telefonszámot használja. +361/458-6070
  • A csalók az interneten könnyen megszerezhetik az alapvető információkat Önről vagy a vállalatról, amelynek dolgozik, például a közösségimédia-profilok felhasználásával. Nem bízhat meg a hívóban csak azért, mert ő ismeri ezeket az adatokat.
  • Ha hitelesnek gondolja a telefonhívást, akkor is kérjen keresztazonosítást, melynek során a feltett kérdésekre (például anyja születési neve) a válaszok egyik felét az intézmény ügyintézője adja meg, a válaszok másik felét pedig Ön!
  • Soha ne adja meg a betéti vagy hitelkártyája PIN-kódját, CVV-kódját, online banki jelszavát vagy egyszer használható, második hitelesítési kódot! A bankok sosem kérik ezeket az információkat!
  • Soha ne telepítsen mások kérésére programot számítógépére vagy telefonjára! A csalók sokszor vírusvédelmi megoldásnak beállítva, álcázva próbálják rávenni áldozatukat arra, hogy visszaéléshez használható programot telepítsenek. A Bank sosem kéri ilyen programok telepítését Öntől!
  • Soha ne utaljon pénzt telefonon érkező kérésre! Egy bank sosem kér ilyet.
  • A csalási szándékú hívásokat azonnal jelentse Bankunk felé! +361/458-6070

Legyen óvatos! Előzze meg a csalásokat! Körültekintéssel és óvatossággal Ön is sokat tehet azért, hogy ne essen csalók áldozatául.

Vértezze fel magát a kibercsalásokkal szemben, látogasson el a KiberPajzs honlapra! 
www.kiberpajzs.hu