Skip to main content

Cetelem a Zöldebb Jövőért

A Magyar Cetelem Bank fontosnak tartja, hogy a társadalom hosszú távú érdekeit szem előtt tartva, aktívan részt vegyen környezetünk védelmében. Rendszeresen frissülő tartalmakkal támogatjuk olvasóinkat a környezettudatos fogyasztás témakörében. Programunkkal kapcsolatban bővebben ezen az oldalon tájékozódhat: Zöldebb Környezetért Program

green címlapkép
kerékpárválasztás

KERÉKPÁRVÁLASZTÁS

A kerékpár kiválasztása nem könnyű feladat, különösen, ha a cél a hosszú, kényelmes túrázás. A túrakerékpárokat kiemelve a sorból megnézzük, mire érdemes figyelni.
Először is, a méret fontos tényező! A kerékpár méretének megfelelően kell illeszkednie a testmagasságunkhoz, ebben tudnak segíteni a kiválasztott üzlet szakemberei, és könnyedén elmagyarázzák a testmagasságunk és a kerékpár vázának mérete közötti összefüggést.
Túrakerékpároknál fontos a kényelmes nyereg, valamint a többsebességes váltórendszer. A nyeregnek illeszkednie kell a testalkatunkhoz, hogy órákon át kényelmesen ülhessünk rajta, a váltórendszer pedig segíti a hegyekben és a változó terepen való haladást.
Fontos a minőségi fékrendszer is. A tárcsafékek és a V-fékek népszerűek, de a tárcsafék megbízhatóbb fékezést nyújt különböző időjárási körülmények között.
Természetesen más kerékpártípusok is megtalálhatóak a piacon a rendeltetés céljának megfelelően. A városi kerékpárok ideálisak a városi környezetben, míg a mountain bike-ok a terepen való kerékpározáshoz kiválóak.
Összefoglalva, a kerékpár választás olyan, mint egy jó cipő megvásárlása: megfelelően kell illeszkednie, jól kell kinéznie, és hosszú időn keresztül szolgálnia kell minket. Ha mindezeket figyelembe vesszük, biztosan megtaláljuk az ideális kerékpárt.
Forrás: Varga József ÖCSI - KerékpárGuru
közlekedés

KÖZLEKEDÉS KERÉKPÁRRAL

A kerékpárt kötelezően nem csak csengővel és lámpákkal kell felszerelni, hisz a szabály kitér arra is, hogy a kerékpárunk kormánya vagy féke miként kell, hogy működjön. A hatályos jogszabályokat alapul véve itt könnyen megértheted, hogy miből áll a kerékpár kötelező felszerelése.
Felmerülhet a kérdés, hogy ha kötelező például a lámpa és csengő, akkor miért nem szerelik fel ezeket a gyártók minden esetben az új kerékpárokra? Ennek oka, hogy a kerékpár sporteszköznek minősül, és mint ilyen, nem kötelező rá az ilyen felszerelés, viszont a KöHEM rendelet már szabályozza a közúti használatát.
Lista a kötelező kerékpár felszerelésekről:
 1. Csengő
 2. Olyan csengővel kell felszerelni, amely kimondottan csengő hangot ad ki. Ha szeretnél, több szólamú dudát is felszerelhetsz, de kötelező elem mellé a csengő is. Ha zavar a csengő látványa, kisebb, diszkrétebb változatban is elérhető ez a jelzőeszköz.
 3. Első és hátsó lámpa
 4. Az első lámpa csak fehér vagy kadmiumsárga fényű lehet, mely fényerejét tekintve 150 méterről is látható kell, hogy legyen, sötétben és tiszta időben egyaránt. A hátsó lámpa csak piros fényű lehet, mely fényerejét tekintve 150 méterről is látható kell, hogy legyen sötétben és tiszta időben egyaránt.
  A lámpákat a kerékpárosra is fel lehet tenni, és nem kötelező a kerékpáron elhelyezni, de javasolt inkább a kerékpárra szerelni, mert így biztosan látható lesz. A nagyon olcsó villogók fényerejét érdemes vásárlás előtt megvizsgálni.
 5. Első, hátsó és kerék fényvisszaverő prizma
 6. Olyan fényvisszaverőkkel kell felszerelni, melyek sötétben, tiszta időben 150 méterről láthatóak olyan járműből, amelynek távolsági fényszórója azt megvilágítja. Maga a prizma nem világít, csak visszaveri a ráeső fényt. Az alábbi fényvisszaverő prizmákra van szükség a kerékpáron:
  • 1 db fehér színű prizma a kerékpár elejére
  • 1 vagy 2 db szimmetrikusan elhelyezett piros színű a kerékpár hátuljára.
  • Az első kerékre 2 db, egy átmérő mentén elhelyezett, mindkét oldalról látható borostyánsárga színű küllőprizma szüksége (a szimmetria és plusz biztonság kedvéért tehetünk hátra is). Küllőprizma helyett vagy mellett megengedett az olyan külső gumi, melynek két oldalán fehér fényvisszaverős reflexcsík fut körbe (a reflexcsík egy pár milliméter széles, foszforeszkáló csík, amely körbe fut a gumi oldalán.)
 7. Kerékpár kötelező felszerelése a kormány és fék is. De milyen legyen?
  • A rendelet könnyen kezelhető és megbízható kormányberendezést említ, amely semmilyen körülmények között sem akadályozhatja a kerékpár egyéb kezelőszerveinek működtetését, mint pl. fékkar, váltókar stb.
  • Kötelező, hogy 2 db fék működjön a kerékpáron, melyek egymástól függetlenül működtethetőek. Ezek száraz és nedves időben is egyaránt hatásos fékezést és biztonságos megállást kell, hogy nyújtsanak. Az egyik fék az első kerékre, a másik fék a hátsó kerékre kell, hogy hasson.
Forrás: Varga József ÖCSI - KerékpárGuru
kerékpáros kiegészítők

KERÉKPÁROS KIEGÉSZÍTŐK

A kerékpáros kiegészítők növelik a kényelmet, a biztonságot és az élvezetet a kerékpározás során. A túrakerékpározás során, ez kiemelten fontos, mert a megfelelő kiegészítők elengedhetetlenek.
A legfontosabb kiegészítő a sisak, mely a fej védelmét szolgálja. A sisaknak jól kell illeszkednie, és célszerű olyat választani, ami szellőzik, hogy a hosszabb túrák során is kényelmes legyen. Érdemes figyelni a sisak súlyára, valamint az állíthatóságára, hogy a lehető legjobban helyezkedjen el, ezáltal növelve az eszköz hatékonyságát.
A fényforrás is fontos, főleg ha hosszabb túrára indulunk. A kerékpárra szerelhető lámpák és a fejlámpák is hasznosak lehetnek a fényforrás mellett pedig a láthatóság is elengedhetetlen.
Az út során előfordulhatnak váratlan helyzetek, ezért érdemes magunkkal vinni egy alapvető javítókészletet is, ami tartalmazhat egy mini pumpát, defektjavító készletet és egy többcélú kerékpáros szerszámot.
A kerékpáros táska vagy hátizsák nélkülözhetetlen a túrákon. Lehetőséget biztosít arra, hogy magunkkal vigyünk minden szükséges holmit, legyen az ennivaló, ivóvíz, vagy pótalkatrészek. A kerékpárra szerelhető oldaltáskák is kiválóan alkalmasak erre a célra, így elkerülhető a nehéz hátizsák viselése, ami könnyebbség a kerékpáros gerincének. Így jobban szellőzik a hát, mert vagy nem viselünk hátizsákot, vagy szállított holmik egy részét a kerékpáros oldaltáskába helyezzük.
A kulacstartó és kulacs is fontos kiegészítő. A hidratáció kulcsfontosságú, különösen hosszú távú túrákon, ezért a kulacstartó szinte elengedhetetlen, valamint könnyű hozzáférést biztosít a folyadék utánpótláshoz.
Végül pedig ne felejtsük el az elsősegély-készletet, ami alapvető kelléke minden hosszabb túrának.
Összefoglalva, a megfelelő kiegészítők segítenek biztonságosabbá és kényelmesebbé tenni a kerékpározást. Mindezek mellett pedig jobban élvezhetjük az utat, ha felkészültek vagyunk minden helyzetre.
Forrás: Varga József ÖCSI - KerékpárGuru
kirándulás

KIRÁNDULÁS

Magyarország csodálatos tavai kiváló célpontok a kerékpáros túrázók számára. Kezdjük a legnagyobbal, a Balatonnal. Az "örök kedvenc" a Balaton Nagykör 206 km hosszan kanyarog végig csodálatos településeken és látnivalókon. Egy nap alatt körbetekerhető, de célszerűbb több napra elosztani. A Balaton Kiskör 75 km hosszával a könnyen teljesíthető kategóriába tartozik, bár mint tudjuk, minden nézőpont kérdése.
A Velencei-tónál, a "Balaton kistestvérénél", egy rövidebb, de annál hangulatosabb túrát tehetünk. A 30 km-es távot gyönyörű nádasok és pihenőparkok szegélyezik.
Ne feledkezzünk meg a Tisza-tóról sem, ahol egy 70 km-es kerékpárút várja a túrázókat. A Olyan természeti csodákat élvezhetjük a túra során, mint a madárrezervátum vagy a holtágak.
A Fertő tó a természet szerelmeseinek igazi paradicsoma. A 123 km-es kerékpárút részben Magyarországon, részben Ausztria területén halad, így a túra nemzetközi élményt is nyújt.
A tavak körbetekerése nemcsak edzés, de az ország és a természet szépségének felfedezése is. Kerékpáron minden érzékünkkel élvezhetjük a természetet, hallhatjuk a madarak dalát, érezhetjük a friss levegőt. Mindez hozzájárul a testi és lelki egészségünk javításához. Tehát pattanjunk nyeregbe és fedezzük fel Magyarország csodálatos tavait kerékpárral!
Forrás: Varga József ÖCSI - KerékpárGuru

PARTNEREINK

Nézzen körül partnereink ajánlatai között!