Skip to main content

Cetelem a Zöldebb Jövőért

A Magyar Cetelem Bank fontosnak tartja, hogy a társadalom hosszú távú érdekeit szem előtt tartva, aktívan részt vegyen környezetünk védelmében. Rendszeresen frissülő tartalmakkal támogatjuk olvasóinkat a környezettudatos fogyasztás témakörében. Programunkkal kapcsolatban bővebben ezen az oldalon tájékozódhat: Zöldebb Környezetért Program

Klíma
klímaválasztás

KLÍMAVÁLASZTÁS

A klímaválasztás kérdése igen összetett, ezért mielőtt döntenénk, érdemes mérlegelni a különböző szempontokat és lehetőségeket. A kiválasztás során fontos, hogy előre meghatározzuk, pontosan mire szeretnénk majd használni a klímaberendezést – kizárólag hűtésre vagy a már meglévő fűtési rendszer kiegészítésére, esetleg komplett kiváltására is szeretnénk majd használni a készüléket.
Ha erre a kérdésre választ kaptunk, léphetünk tovább a klíma típusa felé. Abban az esetben, ha egy helyiséget vagy annak egy részét szeretnénk a klímával fűteni/hűteni, a split klíma a tökéletes választás. Amennyiben pedig az egész lakást, vagy több helyiséget kellene a klímának kiszolgálnia, a multi split klíma vagy a légcsatornázható klíma ajánlott.
A klímaválasztás során továbbá fontos, hogy a költségvetésünkhöz mérten a lehető legoptimálisabb készülékre essen a választás. A klímaberendezés rendeltetése, az anyagi keret és az esztétikus, dizájnba illeszkedő megjelenés mellett még van néhány kritérium, amely meghatározó lehet.
Fontos kérdés többek között, hogy a klíma szolgálataira állandó jelleggel, vagy csak időszakosan, például egy nyaralóban tartanánk igényt. Ilyen esetben a mobil klíma is megfelelhet.
A teljesítményt illetően a lakás vagy szoba mérete és fekvése, szigetelése, az ablakok mérete és tájolása is fontos kérdés. Ehhez érdemes szakember segítségét kérni, aki abban is tanácsot tud adni, hogy a kiválasztott klíma energiahatékony és környezetbarát is legyen.
A klíma karbantartása és karbantartási igénye szintén nem elhanyagolható tényező. Amennyiben fűtésre is használjuk, a karbantartási munkákat évente 2 alkalommal (tavasszal és ősszel) ajánlott elvégezni. Ennek során többek között a hőmérséklet- és a légsebesség mérésére, a klíma tisztítására is sor kerül.
fűtés klímával

FŰTÉS KLÍMÁVAL

Minden fűtési megoldás kiépítése alapos előkészítést, tervezést, kalkulációt igényel. Nincs ez másképp akkor sem, ha klímaberendezéssel készülünk a fűtési szezonra. Legyen szó kiegészítő vagy fő fűtési megoldásról, télen az inverteres hűtő-fűtő klímák alkalmasak a lakásunk melegen tartására is.
Mostanra már köztudottá vált, hogy a légkondicionáló berendezések szinte kivétel nélkül nem csak hűtésre, hanem fűtésre is használhatók. Üzemeltetésük pedig fűtési üzemmódban is gazdaságos.
A fűtési rendszer teljeskörű kiváltása is ésszerű gondolat, hiszen az inverteres hűtő-fűtő klímák például az ingatlan teljeskörű fűtéséről is képesek gondoskodni a hidegebb hónapok során. Amennyiben már kiépített fűtési rendszerrel rendelkezünk, akár a gázkazánt is lecserélhetjük hőszivattyúra.
Más megoldásokhoz mérten - beleértve a modern gázkazánokat is - akár 10-15% energiát is megspórolhatunk, ha klímával fűtünk. Ezt a megoldást az áramszolgáltatók is támogatják, ennek okán pedig kedvezményes tarifákat dolgoztak ki, melyekkel jelentős fűtési költség takarítható meg. Az úgynevezett H-tarifának köszönhetően a fűtésről az éjszakai áram árán is gondoskodhatunk október 15. – április 15. között. Ennek feltétele a klíma magas SCOP értéke (minimum 4) és energiabesorolása (A++/A+++).
környezetbarát

KÖRNYEZETBARÁT KLÍMA

Sokan felteszik a kérdést, hogy megéri-e klímával fűteni? A válasz: igen! Nem csupán költséghatékony, de környezetbarát megoldás is.
A klímaberendezések használata kifejezetten költséghatékony, hiszen a gázfűtéshez képest 10 –15% -os megtakarítás érhető el, emellett pedig a H-tarifa miatt a fűtésről az éjszakai áram árán is gondoskodhatunk október 15. – április 15. között. Ennek feltétele a klíma magas SCOP értéke (minimum 4) és energiabesorolása (A++/A+++).
Klímával fűteni környezetbarát, hiszen a berendezés működése során nem keletkezik semmilyen mérgező égéstermék, valamint a használat során keletkező ökológiai lábnyoma sem jelentős. Az inverteres klímák ráadásul automatikusan szabályozzák a hőmérsékletet és a teljesítményt - így lesz energiatakarékos a fűtés is -, emellett pedig a hagyományos fűtési módszerekhez mérten 4-5-szörös hőleadást kínálhat.
Klímavásárlás során fontos szempont továbbá a klíma karbantartása is, vagyis az, hogy milyen gyakran van szükség a klíma tisztítására és ellenőrzésére. Abban az esetben, ha fűtűnk is a klímaberendezéssel, évi 2 alkalommal ajánlott elvégezni a karbantartást. Amennyiben csak hűtésre használunk klímát, évente 1 alkalom is elég lehet.
karbantartás

KLÍMA KARBANTARTÁS

Egy gondosan karbantartott klímaberendezés hosszú évekig komfortos, egészséges környezetet biztosít. De miért szükséges a karbantartás és mi történik, ha ez elmarad?
Ritkán gondolunk rá, de a klímaberendezéseink naponta sokszor átforgatják a szoba levegőjét. Egy kellően tiszta berendezés esetén mindössze annyi történik, hogy az elpárologtató egység hűvös lamellái mentén áthaladó levegő lehűl, ezzel pedig kellemes, komfortos közérzetet biztosít.
Ugyanakkor az itt lehűlő levegő elveszíti páratartalma nagy részét, amely a beltéri egységben kondenzvízként, nedvességként jelentkezik. Szinte minden korszerű klímaberendezés igyekszik a kikapcsoláskor kiszárítani a beltéri egységet, ez a nedves környezet azonban hosszabb-rövidebb ideig fennállhat.
A levegőben jelenlévő szerves eredetű szennyeződések a vízzel keveredve máris táptalajai lehetnek a gombáknak, egyéb kórokozóknak. A hőcserélők általában antibakteriális bevonattal rendelkeznek, de a kialakult táptalajon, műanyag alkatrészeken, szűrőkön, ventillátor lapátokon is penésztelepek alakulhatnak ki, bekapcsolás után pedig szabadon szállnak a spórák a lakás levegőjében.
A karbantartás egyik fő feladata, hogy ezt a folyamatot megállítsa, a fennálló szennyeződéséket maradéktalanul eltávolítsa, és a split klíma beltéri egységét fertőtlenítse. Egy professzionális tisztítás lényegesen hatékonyabb, mint a házilag elvégzett (például a kereskedelmi fogalomban kapható klímatisztító spray-vel elvégzett). Természetesen a saját egészségünk érdekében időnként mi magunk is kitisztíthatjuk és elmoshatjuk a porszűrőt, valamint a port is letörölhetjük a készülék tetejéről.

PARTNEREINK

Nézzen körül partnereink ajánlatai között!